Időjárásunk meglehetősen szeszélyes: hol olyan tikkasztó meleg van, hogy még egészségesen is szívesen bújunk meg az árnyékban, hol pedig viharok, lehűlés, esős, borús időszakok tarkítják az idei nyarat. Hogyan védekezzenek a szívbetegek a kánikulában, illetve a különböző frontok érkezésekor?

Az időjárás és a klíma biológiai jelentőségéről már Hippokratész is említést tesz. A pontosabb összefüggéseket azonban csak akkor kezdték felismerni a tudósok, amikor a sokéves megfigyelések rögzítése során kialakult a meteorológia tudománya. Ez a természettudomány gyűjti össze és rendszerezi az időjárásra és a klímára vonatkozó ismereteinket. A meteorológia alapjaiból fejlődött ki a meteorobiológia, ami az élő szervezetek és a meteorológiai tényezők összefüggéseivel foglalkozik. E tudomány fejlődésével párhuzamosan tudunk meg egyre többet az időjárásnak az emberi szervezetre gyakorolt előnyös és káros hatásairól.

Frontok jönnek, frontok mennek

Kétségtelen tény, hogy a frontok igen nagy megterhelést jelentenek az ember számára. Befolyásolják a keringést, az idegállapotot, a munkaképességet, a szellemi működést, a vegetatív idegrendszert. Ha valamely szervben vagy szövetben lappangó, kóros folyamat van, az fonthatásra fellángolhat. Az emberre a gyors időjárás-változások gyakorolják a legfőbb hatást. Ilyenek a különböző légtömegek határzónáinak, frontjainak átvonulásai, esetleg a környezetünkben való stagnálásuk. Az áramló légtömegek hőmérsékletétől függően beszélünk meleg-, illetve hidegfrontokról.

Régóta megfigyelt tény, hogy viszonylag állandó klímájú helyen az allergiások tünetei elmúlnak, míg ha olyan területre kerülnek, ahol a klímát gyakori frontbetörések jellemzik, rohamaik szaporodnak, betegségük súlyosbodik. Bár a meteoropatológiai adatok még nem teljesen egyértelműek, a tapasztalat azt bizonyítja, hogy melegfront idején a balesetek, embóliák, trombózisok, gyomorvérzések is megszaporodnak.

Az időjárás frontszerű változásai befolyásolják az egészséges szervezetű emberek életfunkcióit is, esetükben azonban ezek a változások a fiziológiás elmozdulás határain belül maradnak. Általánosan jellemző, hogy a nagy melegben gyakori a fejfájás és fáradékonyabbá válunk.

A hőség elsősorban a szívbetegeket viseli meg. A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri: ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését, hatására emelkedik a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere. A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni, emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Szívbillentyű-problémák esetén könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, melyek mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. Szívbetegeknél gyakoribbá válik a ritmuszavar is. Melegfront érkezésekor emelkedhet a vérnyomás, míg ez tartós kánikulában az értágulati hatás miatt csökken.

Fontos tanácsok

– A ritmuszavar, szívinfarktus, trombózis, szívelégtelenség elkerülése érdekében kánikulában a szívbetegek tartózkodjanak árnyékos, hűvös, szellős helyen, és óvakodjanak a nagyobb fizikai megterheléstől.

– A trombózisveszély elkerülése érdekében célszerű alsó végtagi értornát végezni. Ez (akár ülő helyzetben) a térd ki- és behajlításával, bokakörzéssel, a lábfej mozgatásával elvégezhető. Jó hatású lehet a gyakori langyos lábfürdő is.

– Nem szabad a tűző napon tartózkodni. Különösen igaz ez azokra, akik fényérzékenységet fokozó szívgyógyszert szednek. Ilyenek egyes vízhajtók, az ACE-gátlók, a kalciumcsatorna-blokkolók vagy a vérzsírszintcsökkentő gyógyszerek.

– Gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről is. A nagy melegben a fokozott izzadás miatt csökken a szervezet káliumtartalma, ami ritmuszavart válthat ki. Ilyenkor fontos tehát a kálium, és mellette a magnézium pótlásáról is gondoskodni. Különösen igaz ez azokra a betegekre, akik a kálium ürítését fokozó vízhajtót szednek.

– A melegfrontra érzékenyeknél álmatlanság, nyugtalanság is felléphet, ami tovább rontja a keringés állapotát. Tanácsos enyhe nyugtató bevétele az éjszakai nyugalom helyreállítása érdekében – ez lehet recept nélkül kapható, gyógynövényalapú készítmény is.