A dél-franciaországi Provence tartomány a mediterráneum egyik legszebb vidéke, amely ízei és illatai mellett sajátos építészeti és belsőépítészeti stílusáról is könnyen felismerhető. A provence-i otthon minden szeglete a múltat idézi, az ott lakó népek hagyományait, kultúráját. A természettel harmóniában lévő házak külső képét terméskövek, magas, keskeny ablakok, színes zsalugáterek, teraszon virító petúniák és muskátlik jellemzik. A hideg, tompa színekben pompázó, szellős belső terek pedig fapadlót vagy kerámiából készült járólapot, letisztult formavilágú, kopottas felületű bútorokat és ódon használati tárgyakat rejtenek.
A falak felületképzése

Ha régi, durván vakolt falakkal rendelkezünk, hagyjuk meg ezt a felületet, mert a legautentikusabb provence-i fal is egyenetlen eldolgozású. Amennyiben otthonunk falai téglából épültek, bátran verjük le a vakolatot. A nyerstégla vagy annak lemeszelésével, átfestésével kapott fal is nagyon ütős lesz.
Ha nem szeretnénk domború felületet, akkor foltos festési technikával is imitálhatjuk a provence-i falfelületeket. Kísérletezhetünk mi magunk is rongy és szivacs segítségével, a kevésbé bátrak viszont inkább kérjék szakember segítségét.

Színvilág

A provence-i otthon színei kicsit eltérnek a hagyományosnak mondható mediterrán palettától. Persze festhetünk napsárgát, narancsot, bordót és olívazöldet, de mindenképp a tompább, fáradtabb árnyalataikat válasszuk. Ezeknél azonban sokkal jellemzőbbek a hideg színek, mint a levendula- és szürkéskék, a mályva vagy a halványlila. Ha a letisztultabb környezet hívei vagyunk, akkor a törtfehér, a tojáshéj-, a bézs és a szürke színekből válogatva is különleges, még romantikusabb enteriőrt varázsolhatunk a lakásba.

Burkolat

Amennyiben lehetőségünk van padlófűtés kialakítására, akkor célszerű égetett, mázas kerámialapokat választani az előszoba-konyha-étkező-nappali által összefogott térbe. A célnak a másodosztályú, kopott, repedezett darabok is tökéletesen megfelelnek, de ha az anyagában színezett, matt greslapokat kedveljük, azokkal sem nyúlunk mellé. A lakószobákba inkább hajópadlót tegyünk, de ha nincs módunk rá, rusztikus hatású faparkettával vagy laminált padlóval is helyettesíthetjük, amely padlófűtés híján a kerámiának is alternatívája lehet.

Bútorok

A legautentikusabb délfrancia enteriőr megvalósításához fából készült bútort válasszunk. Már több helyen kaphatóak kifejezetten provence-i, világosra festett, viaszolt, virágokkal, gyümölcsökkel, népi motívumokkal díszített bútordarabok. Ha módunk van rá, szerezzünk be olyan jellegzetes provence-i bútordarabokat is, mint a nyitott polc, a pad, a láda vagy a konzolasztal. A fának remek kiegészítője lehet kovácsolt vas, de ebből is inkább a világosra festett, antikolt változatot válasszuk.

Textilek

Ha tompa színű falakat festünk, a kiegészítők nyugodtan lehetnek harsányabbak is. Bátran használjunk csíkos, kockás és virágmintás anyagokat, akár egy helyiségen belül, de arra ügyeljünk, hogy a különböző minták ellenére színeikben harmonizáljanak a textilek. Ha jobban kedveljük az egyszínű anyagokat, akkor a lenvászon ágyneműk és abroszok, a kézi szövésű takarók és párnák, valamint régi horgolt csipketerítők közül válasszunk textileket.

Dekoráció

A provence-i enteriőr csordultig van használati tárgyakkal és kézművestermékekkel. Kerámiaedényekkel, fémkannákkal, szárított levendulacsokrokkal, koszorúkkal, befőttekkel, ablakba tett fűszernövényekkel, fonott kosarakkal, gyertyatartókkal, csendéletet és tájképet ábrázoló festményekkel és csempéből kirakott mozaikképekkel fokozhatjuk otthonunkban a délfrancia életérzést. A falak dekorálásával még tovább szépíthetjük a lakást.