A Toyota megkezdte hatalmas várakozások övezte projektje, a jövő városa prototípusának szánt Woven City felépítését a Fuji hegy lábánál, egy korábbi Toyota üzem, a Shizuoka prefektúrában, Susonoban található korábbi Higashi-Fuji elnevezésű telephelyén. A Wowen City tulajdonképpen egy élő laboratóriumként és szellemi műhelyként szolgál majd az ott dolgozó tudósok számára a jövő technológiáinak fejlesztése számára, legyen szó a mesterséges intelligenca, a robotika, az okosotthonok, okosvárosok, okosautók, autonóm mobilitás vagy éppen az abszolút zöld energiahordozók területét érintő kutatásokról.

A Toyota és a Toyota Csoport tagvállalata, a szoftveralapú mobilitási fejlesztéseikre szakosodott Woven Planet Holdings tegnap 11 órakor ünnepélyesen elhelyezte Woven City alapkövét a Toyota Motor East Japan (TMEJ) egykori Higashi-Fuji üzeme melletti telken. Az ünnepségen részt vett Shizuoka prefektúra kormányzója, Heita Kawakatsu, Susono város polgármestere, Kenji Takamura, valamint a helyi közösséget képviselő más vendégek mellett a Toyota elnöke, Akio Toyoda, a Woven Planet vezérigazgatója, James Kuffner, a TMEJ elnöke, Kazuhiro Miyauchi, illetve a projektben közreműködő más személyek is. A megjelent vezetők kifejezték abbéli reményüket, hogy az építkezés biztonságban elkezdődik majd.

„A Woven City projekt hivatalosan a mai napon indul.” – fogalmazott Toyoda elnök. „Soha nem könnyű nekilátni annak a munkának, amit elhatároztunk. Szeretném kifejezni őszinte hálámat mindazoknak, akik tiszta szívvel támogatják a projektet, és részt vesznek benne. Woven City alaptémái az ’emberközpontúság,’ az ’élő laboratórium’ és a ‘folytonos fejlődés.’ Partnereink támogatásával felvállaljuk a kihívást, hogy olyan jövőt építsünk, ahol az eltérő háttérrel rendelkező emberek boldogan élhetnek.”

A TMEJ elnöke, Miyauchi hozzáfűzte: „Nagyon hálás vagyok azért, hogy a Higashi-Fuji üzem 53 éven keresztül működhetett itt a helyi közösség támogatásával. Mindazt a tudást és szakértelmet, amire az üzemben dolgozók révén szert tettünk, magunkkal kell vinnünk életünk következő szakaszába. Azzal a meggyőződéssel dolgozom majd együtt az építőkkel, hogy Woven City nem egy üres telken áll, hanem egy olyan helyen, ami a Higashi-Fuji üzem történelmét és szellemiségét őrzi.”

Annak érdekében, hogy felkészüljünk arra a korra, amiben a mindennapi életünket támogató összes ökoszisztéma fejlett adatáramlással kapcsolódik egymáshoz, a Toyota a Las Vegasban megrendezett, tavaly januári CES során jelentette be Woven City építését. Woven City célja, hogy folyamatosan olyan fejlesztések helyszínéül szolgáljon, amelyek a technológiai ciklus és a szolgáltatások fejlesztésének felgyorsítása révén jobbá teszik az emberek életét. Woven City azt mutatja majd be, hogyan fejleszthető egy város emberközpontú megközelítéssel. A Toyota autógyártóból mobilitási vállalattá történő átalakulása során ez a projekt számos új technológiákat kelt életre egy valós környezetben, mint például az önvezetést, a személyes mobilitást, a robotikát és a mesterséges intelligenciát (AI). A projekt várhatóan sok lehetőséget kínál majd a világ minden táján dolgozó vállalkozások és kutatók számára.

Woven Cityben háromféle, egymással talajszinten összefonódó utca lesz: egy az önvezető járműveknek, egy a gyalogosoknak, egy pedig a személyes mobilitási eszközökkel közlekedők számára. Emellett lesz egy földalatti utca is áruszállításra. A közösség nagyjából 360 lakóval kezd majd működni, és elsősorban idősekből, kisgyerekes családokból és feltalálókból áll. A lakosság teljes száma végül több mint 2000 fő lesz, beleértve a Toyota dolgozóit is. Woven City infrastruktúrájának célja egy olyan környezet létrehozása, ahol folyamatosan születnek társadalmi problémák orvoslására alkalmas találmányok.

Forrás: Toyota Central Europe