Ma ünnepli a Google a Kerti Törpéket, ez alkalomból mi is megelevenítjük őket.

A kerti törpék története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, ugyanis akkor jelentek meg az elsők, és teljesen máshogy néztek ki, mint a műanyagból vagy gipszből mai törpék.

A kerti törpék megjelenésének története

  • Az első kerti törpéket Németországban készítették az 1800-as évek elején, melyek még agyagból készültek.
  • Sorozatgyártásukat Németországban kezdték meg az 1870-es években. A kerti törpegyártás két fontos névhez fűződik, Philipp Griebel és August Heissner nevéhez, ez utóbbi lett népszerűbb a világon.
  • Sajnos a világháborúk miatt a törpekészítés megszűnt Németországban, és 1960-ban a műanyag kerti törpék jelentek meg helyettük. Ezek a törpék rajzfilm- és karikatúraszerűek, és ezért sokan nem is kedvelik őket.
  • Az 1980-as években cseh és lengyelországi cégek elárasztották a piacot a németországi törpék utánzataival. Szerencsére azért még napjainkban is lehet találni olyan cégeket, amelyek eredeti agyag kerti törpéket gyártanak.

A törpék leírása

  • Nem készültek leírások a kerti törpékről, de az egész világon alacsony, fehér szakállú, piros kalapot és egyszerű ruhát viselő szerzeményekként jelennek meg.
  • A női törpék szintén piros kalapot viselnek, egyszerű az öltözetük, hosszú a hajuk és kissé boszorkányosak.
  • Manapság a törpéket többféle viseletben és konfigurációban gyártják, de sokak számára ellenszenvesek. Találunk söröshordós-, világítós-, síelő-, vagy strandoló törpéket is, a fantáziából nincs hiány!
  • Bár ezek jelentősen különböznek a hagyományos kerti törpéktől, és a cél sem az a használatukkal, mint egykor, mégis, ha egy vidám törpét elhelyezünk a kertbe, az mindenképp feldobja a kert hangulatát.
  • Nem számít, hogy hol veszed meg a kerti törpét, a lényeg az, hogy beállsz azok sorába, akik dekorációként, védelmezőként használják.

Kerti törpe választás

Aki nem rendelkezik kertes házzal az is tarthat törpét, hiszen sokféle méretben léteznek. Amikor eljön az a pillanat, hogy szeretnénk magunknak egy kerti manót, jobban felfigyelünk a törpék egyediségére. Végig nézve a kerti törpék népes kínálatát, biztos lesz olyan, amely vonzóbb a többinél, mert az a törpe áll legközelebb személyiségünkhöz. Ezenkívül rengeteg változata van, mellyel kifejezheted vágyaidat, foglalkozásodat, hobbidat, hangulatodat.

A választott kerti törpéd lehet mosolygós vagy nevetős, huncut szemű, komoly, szerény, karakteres arcú, dolgos, kerti munkákat végző, pihenő, viccelődő, pimasz, kihívó, de gondoskodó, állatbarát, vadász, horgász, szakács, felszolgáló, zenész, sört kedvelő, világító lámpással a kezében irányt mutató, virágtartóval ellátott vagy vidáman üdvözlő. Szakálla lehet rövidebb vagy hosszabb, hagyományos piros öltözetben vagy új, divatos színű ruhákban, s még sorolhatnám a tulajdonságokat– a választás csak azon múlik, melyik hívja fel magára a figyelmet és, ahogy a vásárlókon látom, néha nehéz a döntés. Legyen olyan, mely mosolyt csal az arcunkra bájával vagy jobb kedvre derít, ha ránézünk. A törpe forma és színvilágának eldöntése mellett, az elhelyezése szintén fontos szempont. Helyezzük őt egy biztos helyre, ahol nem érheti baleset, de mégis szem előtt van.