Valóban okosabbak lehetünk bizonyos ételektől? Kutatók szerint az olajos magvak „felturbózzák” agyunk teljesítményét és javíthatnak hangulatunkon. A mogyoró, dió, mandula és más, egzotikus magvak mind-mind rendelkeznek ezzel a különleges tulajdonsággal.

A dió hasonlít az emberi koponyához, hiszen agyunkhoz hasonlóan a dió belét is egy rendkívül erős „héj” veszi körül, ráadásul maga a dióbél is mutat némi hasonlóságot az emberi agyhoz. A dió kb. 15-20%-a fehérje, de található benne omega-3 és omega-6 zsírsav, E és B6 vitamin és jód. Ezek az összetevők mind jótékony hatással vannak idegrendszerünkre.

Több korábbi kutatás is azt mutatta, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya rossz hangulathoz vagy akár depresszióhoz is vezethet. A dió az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan hatással van az agy szerotonin szintjére.

A dióhoz hasonlóan a lenmagolaj is jótékony hatású a hangulatra, omega-3 zsírsav tartalma szintén jelentős. Azok számára, akik nem szeretik a halolajat, a lenmagolaj egy kiváló alternatívát nyújt.

Tulajdonképpen az olajos magvak szinte mindegyike jótékonyan hat az agy működésére, de pl. a kesudió magnéziumban rendkívül gazdag, így elősegíti az erek rugalmasságát és bizonyos szívritmus zavarokban is kiváló kiegészítő hatással bír a gyógyszerek mellett.

A mandula fenilalaninban igen gazdag, ezáltal csökkentheti a Parkinson-kór tüneteit, riboflavin tartalma pedig javítja a memóriát.

A földimogyoró és pekandió kolint tartalmaz, mely hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

A különböző olajos magvak szerves részét képezték elődeink táplálékainak, kb. 70%-ban zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat fogyasztottak.

Az elmúlt évtizedekben több száz kutatás igazolta, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, rostokban, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás:

  • csökkenti a betegségek előfordulását (rák, szívbetegségek, krónikus betegségek, stb.)
  • segít megelőzni az elhízást
  • javítja a hangulatot
  • emeli az energiaszintet
  • lassítja az öregedést