Az emberek többsége meg van győződve arról, hogy a WC ülőkéje teli s tele van a különböző baktériumokkal és kórokozókkal. Mikroszkóppal vizsgálva valóban lehet néhányat találni, ám a legtöbb vírust, bacilust és láthatatlan organizmust a mosogatószivacs tartalmazza.

Az egyébként tisztításra használt szivacs legalább kétszer annyi kórokozót hordoz magán, mint a pénz, vagy a távirányító. A Myth Busters műsorvezetői a WC ülőkén mindössze négyféle bacilust találtak, míg a mosogatószivacson 32 féle kórokozót azonosítottak.

Ezért, aki nem cseréli hetente, vagy gyakrabban a mosogatószivacsot, igyekszik tisztán tartani. Ennek az egyik legjobb módja az, ha naponta két percre betesszük a mikrohullám sütőbe. A mikróban ugyanis a kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák kilencvenkilenc százaléka elpusztul. Ha ezt a módját választjuk a fertőtlenítésnek, előtte alaposan vizezzük be a szivacsot, s arra is figyeljünk, hogy fémszálat ne tartalmazzon, ha nem akarjuk, hogy baleset legyen a vége.

Aki tartózkodik a mikrótól, annak a vegyszermentes fertőtlenítés ajánlott. Tegyünk egy liter meleg/forró vízbe négy-öt evőkanál szódabikarbónát. Ebben áztassuk a szivacsot néhány órára, amely nemcsak tiszta lesz, hanem szagtalan is.

Egy másik módszer, ha a mosogatószivacsra fertőtlenítő hatású illóolajat csepegtetünk (teafa, levendula, citrom, grapfruitmag), vagy a mosogatószerbe csepegtetünk bele ezekből. De ecetet is használhatunk. Áztassuk be a szivacsot egy éjszakára 20 százalékos ecetbe, garantáltan tiszta lesz, szagtalan. Ugyan a hypó és a domestos is hasonló hatású, ezeket inkább ajánlatos kerülni, és a vegyszermentes megoldásokat választani, önmagunk, családunk és környezetünk védelméért.