Elsősorban fájdalmas bélelzáródásokra és emésztési panaszokra lehet orvosság.

Igaz, ami igaz, a kóla az elmúlt években nem az egészségre gyakorolt kedvező hatásával került a figyelem középpontjába, sőt. Egymást érték a hírek arról, hogy rosszat tesz a fogaknak, tönkre teszi a gyomrot, sőt talán még arra is emlékszünk, hogy tavaly valaki meghalt amiatt, mert literszámra vedelte a szénsavas üdítőt.
Megfelelő mennyiségben azonban az üdítő teljesen ártalmatlan, sőt, akár még „gyógyszer” is lehet – legalábbis görög orvosok szerint, akik a közelmúltban azt vizsgálták, hogyan segít a kóla az emésztés során jelentkező problémákon.

A szakemberek elsősorban a részleges elzáródásokra, az úgynevezett bezoárokra kifejetett hatását vizsgálták, és úgy találták, hogy a kóla hatásos a kezelésében. Egyrészt, mert az üdítő összetevői a gyomorba kerülve a gyomorsavhoz hasonlóan kezdenek viselkedni, másrészt azért, mert szénsavas, ami felgyorsítja a lebontási folyamatot.

A vizsgálat szerint, amit 46 páciens közreműködésével végeztek, ha a kóla nem is pusztítja el rövid idő alatt teljesen az elzáródást, jelentősen csökkenti annak méretét, így az orvosok azt már sebészi beavatkozás nélkül is el tudják távolítani.