A levendula (Lavandula officinalis) egyike azoknak a sokoldalú és hasznos gyógynövényeknek, amelyeket régóta használnak gyógykezelésekben. A levendula gyógynövényből kivont illóolajakat gyógyászati célokra alkalmazzák, úgy emberek, mint háziállatok esetében. Gyógyhatása rendkívül magas fokú. Ugyanakkor a levendula a szépségiparban is használt, népszerű illat.

A levendula eredetileg a mediterrán térségekben volt őshonos növény. Manapság Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államok déli részén is megtalálható.

Két különböző levendulafajta létezik. A széleslevelű levendulának széles, lapátszerű levelei vannak.

A francia levendula levelei keskenyebbek és apró, sötét virágokkal rendelkezik. A széleslevelű levendula nagyobb mennyiségű cineolt és kámfort tartalmaz, és háromszor több olajat termel a francia levendulánál. Kevésbé kellemes, mivel többet tartalmaz ezekből az összetevőkből, a francia levendula az illatosabb a kettő közül.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak, például a migrén, a fejfájás, a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, a félelem és a kimerültség kezelésében. A levendula terhesség közben is használható és rájöttek, hogy hasznos lehet az ekcéma és a bőrgyulladás kezelésében is. A levendulát továbbá mellrák, májrák és léprák kezelésére is használják.

A következő betegségek esetében is használják a levendulát: szív palpitáció, ízületi gyulladás, ájulás, neuralgia, szédülés, álmatlanság, epilepszia és más rohamok, reuma, izomfájdalmak, ficamok, felfúvódás, hasfájás, hányinger, hányás, fogfájás, pattanás, sebek, kígyómarás, rekedtség, hang elvesztése, allergiák, leégés és napszúrás, tályog, hajhullás, asztma, ótvar, rovarcsípések, kelések, égések, hűlés, bélgörcs, köhögés, hólyaghurut, fülfájás és légúti fertőzések.
A levendula illatát a kényelemmel társítják, és az aromaterapeuták régóta használják a depresszió és az idegrendszeri betegségek kezelésében.

Habár a hivatalos orvostudomány szerint az aromaterápia egy be nem bizonyított terápia, amelynek csak annyi az előnye, hogy látszatgyógyszer hatással rendelkezik. Egy Japánban végzett tanulmány nemrég pont az ellenkezőjét bizonyította be. A tanulmány szerint, amely az American Chemical Society`s Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratában jelent meg, a linalol illatösszetevő belégzése normál szintre csökkentette a stressz által megnövekedett fehérvérsejtek és nyiroksejtek szintjét (a fehérvérsejtek és a nyiroksejtek az immunrendszer fontos elemei). Arra hivatkoztak, hogy a levendula az a növény, amely a legnagyobb koncentrációban tartalmaz linalolt.

A levendula élénkít, serkenti az étvágyat és megszűnteti a felfúvódást. A levendula a fürdősóknak az egyik fontos összetevője.

A háziállatok számára is hasznosak a levendula gyógyító tulajdonságai. Nemcsak nyugtatóként használják, hanem bolha- és tetűriasztóként is. A levendulát az egészségügyön és a szépségiparon kívül, a desszertek, a zselatinok, az édességek és a teák ízesítésére is használják.

A világ különböző részein salátákba is használják. A levendula sokféle kereskedelmi cikk illatát képezi, például kölniknek, szappanoknak és piperecikkeknek. Ezt az illatot általában potpourri-ba, illatosítókba használják. A levendulát rovarriasztóként, molylekpe ellen is használják a ruhák tárolásakor.

Annak ellenére, hogy az illóolajok könnyen vegyíthetőek egymással, a levendula illóolaja legjobban cédrusfával, zsályával, muskátlival, fenyővel, szerecsendióval és az összes fajta citrusolajjal vegyíthető. A levendula nagyszerűen hasznosítható aromaterápiás kezelések során.