PATKÁNY

1912. február 18.-1913. február 5.
1924. február 5.-1925. január 23.
1936. január 24.-1937. február 10.
1948. február 10.-1949. január 28.
1960. január 28.-1961. február 14.
1972. február 15.-1973. február 2.
1984. február 1.-1985. február 20.
1996. január 20.-1997. február 6.
2008. február 7.-2009. január 25.
2020. január 25.-2021. február 11.
 
  Kedves Olvasóink!
 
  Mi jut eszetekbe a patkányról? Az, hogy harap és erőszakos? Nos, azt nem tudom, hogy a mi Patkányunk harap-e, de kétség kívül erőszakos. És okos. Meg kedves. Ő az, aki céljai eléréséhez nem használ durva eszközöket, mert tudja, hogy hízelgéssel, ravaszsággal sokat elérhet. Ha sarokba szorítják, akkor harciassága határtalan. Mindenre elszánt, nehezen legyőzhető ellenfél, és természetes bájával könnyen félrevezet másokat.
  Nagy erők, belső ellentmondások feszülnek benne. Ez hajszolja, hogy még többen szerezzen: akár anyagiakat, akár szellemieket. De mivel ezt nem érheti el, örökké elégedetlen – elsősorban önmagával. Ezeket a konfliktusait kitűnően leplezi mások előtt, és talán akkor tűnik a legvidámabbnak, legkiegyensúlyozottabbnak, amikor lelke mélyén sötét gondolatok kavarognak. Ez a belső feszítő erő teszi néha egy eszme megszállottjává. Következetesen küzd a z igazságért, még akkor is, ha tudja, hogy az általa képviselt ügy eleve kudarcra van ítélve. A vesztett csaták nem szegik kedvét, sőt még több erőt merít belőle.
  A Patkánynak két típusa létezik, azok, akik nyáron, és azok, akik télen születtek. A nyáron születetteknek könnyebb az élete, hiszen bőségesen talál élelmet, sőt kedvére válogathat a finomságokból. Ez a bőség csökkenti erőszakosságát, jobban kidomborítja szeretetreméltó jellemvonásait. És mivel bővében van mindennek, pazarló lesz. A télen született Patkány állandóan attól retteg, hogy éhen hal. Ezért mindent összegyűjt és felhalmoz, amit csak talál.
  Ám akár nyáron, akár télen született a Patkány, ha úgy érzi, hogy tele az éléskamra és nem kell félnie a jövőtől, könnyelműen kiszór mindent. Mivel szereti a szépet és rendkívül jó az ízlése, fényűző otthont teremt magának. Ez a bőség odacsalogatja azokat, akik szeretnek a máséból lakmározni. Mivel a Patkány szereti a jó társaságot, a szórakozást, az evést, ivást, nehezen veszi észre, hogy mások kihasználják. A szép iránti fogékonysága gyakran művészeti pályára tereli, de ha mégsem ezt a hivatást választja, akkor szabadidejében festeget, szobrászkodik, vagy írogat.
  Szeretik őt a főnökök, mert megbízható, igyekvő és lelkiismeretes. Beosztottjai kevésbé kedvelik, mert túl sokat követel tőlük, a jelszava ugyanis: mindent vagy semmit!
  A Patkány-férfi a szerelemben is a teljességre törekszik, ezért sokáig válogat az útjába kerülő virágok között, hogy a legszebbet tehesse vázába. Mindig van miből válogatnia, mert nagyon vonzó, kitűnő udvarló, és a sok bókhoz szép ajándékokat is mellékel. Szerelmének mindent oda akar adni, elsősorban a szívét. A férfival ellentétben a nő igen korán férjhez megy. Szenvedélyes, önfeláldozó, feltétlen híve a monogámiának, és jaj annak a nőnek, aki feltűnik a férje életében.
  A házas Patkány igazi nyárspolgár. Társával kényelmesen éldegél szép odújában, és mindig azon fáradozik, hogy ezt az odút még szebbé tegye.
  Kedves Patkány! Nem kell mindig nyerni.
 
NÉHÁNY HÍRES PATKÁNY
 
  Charlotte Bronte, Csajkovszkij, Gerard Depardieu, Henrik Ibsen, Mozart, William Shakespeare, Emile Zola, Lev Tolsztoj, Mata-Hari